• 5. desember 2024

Nyheter

Slik lyktes Arva med sammenslåing av driftssentraler

Etter en fusjon sto Arva igjen med to driftssentraler. Nå er de slått sammen – og Proactima har bidratt med helhetlig tilnærming til endringsledelse og risikoanalyser.

Arva har ansvar for kraftleveransen til et bredt geografisk område i Norge – fra Tromsø til Bodø og ned til øyene på Helgelandskysten. Før omstillingen hadde Arva blant annet to helt ulike driftskontrollsystemer og en bemanning som satt på hver sin kant av det langstrakte området.

Å samle kompetansen på ett sted – og ikke minst ha felles systemer for hele området – gir fordeler ut over det økonomiske: 

— Å få felles prosesser, felles driftskontrollsystem, og ikke minst, felles kvalitetssystem gjør at vi kan drifte mer effektivt, forteller prosjektleder Per Magne Johansen i Arva.

Prosjektstøtte for endringsledelse

Arbeidet ble påbegynt i 2023 og ble ledet av en intern arbeidsgruppe i Arva, som i tillegg hadde fulltidsstillinger i andre deler av nettselskapet. Etter en risikovurdering avdekket arbeidsgruppen at de trengte ekstern støtte for å strukturere og drive prosjektet fremover mot «Go-live».

Dermed ble Proactima hentet inn.

— Vi har hatt en risikobasert tilnærming fra vi kom inn i prosjektet, som – enkelt sagt – betyr at vi gjør løpende risikovurderinger og styrer innsats dit risikoene er høyest, forteller Thor Schjetne fra Proactima.

Sammenslåingen førte til at det ble stilt strengere krav til den nye driftssentralen, ettersom den ble klassifisert i klasse 3 ihht. kraftberedskapsforskriften, mens de tidligere driftssentralene var i klasse 2.  

— Dette er en tungt regulert bransje med mange myndighetskrav. Proactima har lang erfaring med regelverksforståelse innenfor kraftberedskapsforskriften og bransjen generelt, og har bistått Arva med få oversikt over de nye strengere kravene. og fulgt opp implementeringen gjennom prosjektet.  

Spiller hverandre gode

Per-Magne Johansen i Arva skryter av samarbeidet, og særlig samspillet mellom det strukturelle og operasjonelle.

— Samspillet mellom oss og Proactima har gjort at prosjektet har gått veldig bra. Thor Schjetne og Erik Wale har bidratt med å holde tak i viktige deler av prosjektet og sørget for systematikk og dokumentasjon underveis. Slik har jeg kunnet konsentrere meg om det jeg er god på; å gjennomføre endringer og skape fremdrift.

— Sammen er vi dynamitt, legger Thor til.

Risikovurderinger, kompetanse, struktur og kultur

Risikovurderinger har vært sentrale brikker i alt arbeidet. For det er ikke bare datasystemer og fysisk utstyr som er utsatt for risiko når en så stor endring skal iverksettes i et selskap som forvalter kritisk infrastruktur.

— Kultur og kompetanse er like viktig, og en minst like sentral del av risikovurderingene som struktur. Sistnevnte overfokuseres det ofte på. Faren med å legge for mye vekt på strukturelle temaer kan være at organisasjonen ikke har med seg menneskene.

Vi har lagt mye vekt på opplæring og ivaretakelse av den enkelte medarbeider i forkant av Go-live, og opplever at vi har god suksess med dette, forklarer Per-Magne.

— Dette er ikke bare en omlegging av IT-verktøy, men en helt ny arbeidssituasjon for et tosifret antall mennesker. Prosessene som driftssentralen nå benytter, er utarbeidet av de som faktisk jobber der til daglig.

Nå skal gevinstene realiseres

Driftssentralen i Arva er nå samlet på en lokasjon. Med ett driftskontrollsystem, ett kvalitetssystem, beredskapssystem og felles prosesser, kan nettselskapet fortsette med å heve kompetansen og digitalisere driften ytterligere – for fremtiden.

Prosjektet er nå inne i en avsluttende fase, hvor det arbeides med gevinstrealisering – som er siste hånd på verket.

— Det handler om å oppsummere, evaluere og realisere gevinstene endringen gir for Arva, avslutter Thor.

Kontaktperson

(+47) 915 10 778