KRAFT OG FORNYBAR
Hydrogen og ammoniakk
Hydrogen og ammoniakk er viktige bidrag til bærekraftig energiutvikling. Hydrogenproduksjon i industriell skala med CO2-fangst og -lagring (CCS) kan bli viktig for å nå Norges og Europas klimamål i 2050, fordi det er en miljøvennlig energibærer og kan erstatte fossile energikilder.
I motsetning til petroleumsnæringen der man har mange tiårs erfaring og høy grad av standardisering, er anlegg for hydrogen og ammoniakk fremdeles relativt nytt og lite standardisert. Vår kunnskaps- og risikobaserte tilnærming gir deg støtten du trenger på veien.
Forbrenning av hydrogen produserer ingen klimagasser, men kan ha høyere fare for branner og eksplosjoner. Flytende ammoniakk er en enklere og sikrere måte å lagre og transportere hydrogen på, enn rent hydrogen. Ammoniakk kan enten omdannes tilbake til hydrogen eller forbrennes direkte. Forbrenning av ammoniakk produsere heller ingen klimagasser. Ammoniakk har lav brann- og eksplosjonsrisiko, men er svært giftig.
Vi har fagekspertise på å vurdere farene som hydrogen og ammoniakk representerer. Vi bidrar med beslutningsstøtte og sørger for at prosjektene tilfredsstiller relevante myndighetskrav. Vi jobber også med organisasjonsutvikling og ledelsesrådgivning.
Vi har risikostyring i ryggmargen når vi hver dag går på jobb for å gjøre en forskjell – slik at kundene våre tar bedre beslutninger, kommer i mål og løser samfunnets utfordringer. I flere tiår har vi i Proactima støttet selskaper som ønsker å etablere seg på norsk sokkel og innen ny energi – og vi står klare til å bistå nye og etablerte aktører i Norge.
Proactima har erfaring fra mange sektorer i energibransjen, og vi tar med oss beste praksis på tvers av andre sektorer inn i hydrogenbransjen. Det gjør vi gjennom en risikobasert tilnærming der vi først må forstå hva som er viktig, og deretter prioritere riktig. Vi er flerfaglige og kan bidra med nødvendig faglig ekspertise underveis, og hele veien til mål. Dernest gjør konsulentene våre reelle og konkrete bidrag i prosjektene, og bidrar med gjennomføringsevne i tillegg til riktig strategi og prioritering. Og sist, men ikke minst: Vi har beviselig lyktes med slike prosjekter mange ganger før.
Slik gjør vi en forskjell og bistår aktørene i hydrogenbransjen:
Risikoanalyse
Vi vurderer farer med brannfarlige eller giftige stoff, som hydrogen, ammoniakk eller karbondioksid. Vi gjør alt fra kvalitative analyser, HAZID, ROS-analyser til kvantitative med avanserte CFD-simuleringer, avhengig av hva som er mest formålstjenlig.
Risikoanalyser kreves i flere sentrale forskrifter som «forskrift om håndtering av farlig stoff» og «forskrift om helse og sikkerhet i eksplosjonsfarlige atmosfærer». Anlegg over en viss størrelse vil komme innunder storulykkeforskriften og vi kan levere risikoanalyser med hensynssoner, i henhold til DSB sine retningslinjer for kvantitative risikoanalyser.
Prosjektstøtte
Vi leverer rådgiving og studier til prosjekter.
Studier som vil være relevante for hydrogen- og ammoniakkanlegg er:
- Simulering av spredning av gass for å vurdere avstander til tredjepart og risiko for egne ansatte. Typiske utslippspunkter er lekkasje fra utstyr, ventilasjonsavkast eller uantente fakkelutslipp.
- Simulering av varmestråling fra fakkel, for å beslutte høyde og plassering.
- Simulering av branner og eksplosjoner, for å forstå utvalgte scenarier eller som del av en risikoanalyse.
- For simulering av konsekvenser har vi enkle verktøy som Effects/RiskCurves, eller avanserte som KFX eller FLACS.
- Rømning og evakuerings analyser, samt beredskapsanalyse og -planlegging.
- Utvikling av strategi for å forebygge og begrense storulykker, basert på relevante risikoanalyser.
- Utarbeidelse av eksplosjonsvern-dokument med understøttende dokumentasjon.
- Pålitelighets og oppetids-analyser for å optimalisere eller verifisere tilgjengeligheten av et anlegg. Vi bruker verktøyet Miriam.
Organisasjon og ledelse
Vi har lang erfaring med skreddersydde oppdrag innen styringssystemer og organisasjonsutvikling, inkludert å etablere ny virksomhet i Norge.
Referansesaker
Kraft og fornybar
Slik lyktes Arva med sammenslåing av driftssentraler
Etter en fusjon sto Arva igjen med to driftssentraler. Nå er de slått sammen – og Proactima har bidratt med helhetlig tilnærming til endringsledelse og risikoanalyser. Arva har ansvar for kraftleveransen til et bredt geografisk område i Norge – fra Tromsø til Bodø og ned til øyene på Helgelandskysten. Før omstillingen hadde Arva blant annet...
Kraft og fornybar
Ny rammeavtale med Havindustritilsynet
Havindustritilsynet (Havtil) inngår rammeavtale med Proactima på konsulentbistand innen sikkerhet og beredskap. Ptil (Petroleumstilsynet) har hatt rammeavtale med Proactima helt siden 2008. Januar 2024 ble Ptil til Havindustritilsynet (Havtil) – og ansvarsområdene er utvidet til langt mer enn HMS og beredskap innen petroleumsvirksomhet. Nå inngår også fornybar energi til havs, CO2-lagring og eventuell mineralutvinning på...
Kontaktperson
(+47) 416 64 600
(+47) 905 09 061
kristin.myhre@Proactima.com