Beredskapsanalyser (EPA)
Har virksomheten din ansvar for å håndtere ulykkeshendelser? I så fall vil det være hensiktsmessig å utføre en beredskapsanalyse. Våre ansatte har lang erfaring med å støtte virksomheter med beredskap og krisehåndtering, og har utført beredskapsanalyser i ulike samfunnssektorer.
Hva er en beredskapsanalyse?
En beredskapsanalyse forbereder virksomheten på hendelser den har ansvar for å håndtere, og er et underlag for å bygge opp en beredskapsplan og -system som begrenser konsekvensene av hendelsene, og som kan brukes til å planlegge øvelser og trening på håndtering av hendelser. Analysen omfatter etablering av relevante ulykkeshendelser, gjerne omtalt som definerte fare- og ulykkessituasjoner (DFU-er), som beredskapen skal dimensjoneres for, og utleder ytelseskrav til beredskapssystemet: Hvor raskt må hendelsen detekteres? Hvor raskt må innsatspersonell mobiliseres, hvor mange og med hvilken kompetanse? Hvilket utstyr er nødvendig for å gjøre en hensiktsmessig innsats? Hva kreves av kompetanse, ressurser og verktøy i fasen etter hendelsen for å normalisere og lære av hendelsen? På denne måten får virksomheten et underlag for å vurdere ulike beredskapsstrategier, eksempelvis å bygge opp en egen beredskapsorganisasjon med eget utstyr, inngå avtaler med andre beredskapsorganisasjoner, styrke tekniske barrierer for å redusere behovet for beredskapstiltak ved hendelser, eller kombinasjoner av disse. Hensiktsmessig beredskapsstrategi utvikles i sammenheng med strategier for drift og vedlikehold og tilhørende kostnader.
I design- og prosjekteringsprosesser brukes beredskapsanalysene til å evaluere hvordan planlagt design kan påvirke fremtidig beredskapsbehov, og kan bidra til en hensiktsmessig balanse mellom forebyggende tekniske barrierer og beredskapstiltak. I operasjonell drift brukes beredskapsanalyser til å revurdere grunnlaget for eksisterende beredskapssystemer, gjøre tilpasninger til ny teknologi og trender, og bidrar til at virksomheten har en beredskapsplan og -system som er tilpasset fremtidens utfordringer.
Beredskapsanalyser har et bredt anvendelsesområde
Proactima arbeider med beredskap og krisehåndtering innenfor en rekke samfunnssektorer. Eksempler på beredskapsanalyser som vi gjennomfører er:
- Beredskapsanalyser offshore i henhold til NORSOK Z-013 for 1.-linjeberedskap.
- Beredskapsanalyser for 2.- og 3.-linjeberedskap, både i offshore- og landbaserte virksomheter.
- Lokasjonsspesifikke beredskapsanalyser, for eksempel for floteller og boreinnretninger.
På engelsk: Site Specific Risk and Emergency Preparedness Analysis (SSREPA).
- ¨\Aktivitetsspesifikke beredskapsanalyser.
- Evakueringsstudier for offshoreinnretninger.
- Beredskapsanalyser for store arrangementer.
- Beredskapsanalyser for virksomheter i bank- og finanssektoren.
- Beredskapsanalyser for kommuner mht. kommunens ansvar for beredskapsplanlegging etter forskrift om kommunal beredskapsplikt.
- Beredskapsanalyser (og forebyggendeanalyser) for kommunal brann- og redningsberedskap iht. brann- og redningsvesenforskriften.
- Beredskapsanalyser og evakueringsstudier for vegtunneler, inkludert risikovurdering av transport av farlig gods.
- Vurdering av tid til rømning og evakuering er gjennomført, herunder å beregne sannsynlighet for vellykket evakuering.
ROS-analyser, QRA, konsekvensanalyser og andre risikoanalyser kan være underlag for beredskapsanalyser. Proactima kan også bidra med utarbeidelse av beredskapsplaner og planer for øvelser i etterkant av beredskapsanalysene.
Slik gjør vi en forskjell med våre beredskapsanalyser
- Bidra til å gjøre gode valg når beredskapen skal dimensjoneres.
- Forbedre forståelsen av ressurs- og kompetansebehov og ansvar, myndighet og roller.
- Optimaliserer drift, for eksempel målrettet og mer effektiv opplæring, trening, øvelser, evaluering, revisjon og læring.
- Gjør det enklere å kommunisere begrunnelsen for valg av beredskapsløsninger.
- Gir et vesentlig grunnlag for å utarbeide en beredskapsplan.
Kontaktperson
(+47) 416 64 600