Helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse i kommunesektoren
Kommunen har et generelt og grunnleggende ansvar for å ivareta befolkningens sikkerhet og trygghet innenfor sine geografiske områder. Gjennom lovpålagt kommunal beredskapsplikt er kommunene pålagt å jobbe systematisk og helhetlig med samfunnssikkerhet på tvers av sektorer.
Har kommunen i oppfølging av den kommunale beredskapsplikten kartlagt uønskede hendelser som kan inntreffe i kommunen eller vurdert hvordan faktorer utenfor kommunen påvirker kommunens risiko- og sårbarhetsbilde? Har trender og utviklingstrekk som teknologisk utvikling, klimaendringer eller endringer i den sikkerhetspolitiske situasjonen blitt hensyntatt i oppdateringen av kommunens HROS? Har relevante aktører blitt invitert med inn i arbeidet?
Dette er forhold statsforvalteren kan gjennomgå som en del av sitt tilsyn med kommunal beredskapsplikt, og er forhold Proactima kan bistå kommunen med å ivareta.
Hva er en helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse (HROS)?
Veileder til helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse i kommunen beskriver HROS som et strategisk virkemiddel for å få et samlet grep om kommunens ansvar og roller innen samfunnssikkerhet og beredskap. Det handler om å kartlegge farer og trusler som kan føre til uønskede hendelser, analysere og evaluere risiko, og foreslå tiltak for å redusere risiko og sårbarhet.
Resultatet av dette arbeidet gir viktige bidrar inn i kommunens beredskapsarbeid og i utarbeidelse av kommunens overordnende beredskapsplan. Analysen ligger også til grunn for planer og prosesser iht. plan- og bygningsloven og kommuneloven, og kan avdekke behov for videre detaljanalyser innenfor ulike sektorer i kommunen.
Proactima bistår kundene med å ivareta lov og forskriftskrav
Vårt konsulentselskap har eksperter som støtter kommuner i å overholde kravene i lov og forskrift ved å gjennomføre HROS i samsvar med nasjonale veiledere og standarder. Gjennom en systematisk og en bredt involverende prosess, skaper vi forståelse for:
- Uønskede hendelser som kan inntreffe og hvordan de påvirker kommunen
- Kommunens ambisjoner for samfunnssikkerhet, samfunnsverdier og de tjenester og funksjoner som må fungere for å beskytte verdiene
- Risiko og sårbarhet på tvers av tjenesteområder/ funksjoner, og mellom aktørene med samfunnssikkerhetsansvar
- Kommunens myndighetsrolle og håndtering av risiko og sårbarhet
- Langsiktige mål, strategier og prioriterte tiltak for å styrke samfunnssikkerheten