Kvantitativ risikoanalyse (QRA)
Risiko kan beskrives på ulike måter, og det skilles mellom kvalitative og kvantitative beskrivelser. Når risiko beskrives med ord, sier vi at beskrivelsen er kvalitativ. En kvantitativ risikoanalyse (QRA) beskriver risiko med tall. I likhet med kvalitative risikoanalyser, for eksempel ROS-analyser, vil uønskede hendelser med tilhørende årsaker og konsekvenser være sentrale i en kvantitativ risikoanalyse (QRA). Forskjellen er at en kvantitativ risikoanalyse omfatter beregning av sannsynligheter/frekvenser for at de uønskede hendelsene skal inntreffe, så vel som for ulike utfall av en hendelse. Proactima har erfaring med kvantitative risikoanalyser av alt fra store komplekser med flere innretninger offshore til mindre anlegg på land.
Hvordan arbeider vi med en kvantitativ risikoanalyse (QRA)?
Metode og detaljnivå må tilpasses det man analyserer og formålet med analysen. Vi utfører alle analyser i henhold til anerkjente standarder, som NORSOK Z-013 for petroleumsinnretninger, og DSB sine retningslinjer for landanlegg.
En fareidentifikasjon (HAZID) er som regel utgangspunktet for en kvantitativ risikoanalyse (QRA). QRA-en kan omfatte farer som farlige stoffer, brann og eksplosjon, skipskollisjoner, fallende laster, helikopterulykker, trafikkulykker og utslipp av giftige gasser. Vi bruker prosessmodeller og ulike analyseteknikker, for eksempel feil- og hendelsestreanalyser, til å kartlegge og kvantifisere betydningen av ulike årsaksforhold og barrierer. En kvantitativ risikoanalyse (QRA) kan støttes av CFD-verktøy for å vurdere konsekvensene, som spredning av gass, branner og eksplosjoner. Den kvantitative risikoanalysen (QRA) gir grunnlag for å kvantifisere risiko, for eksempel i form av Average Individual Risk (AIR), Potential Loss of Life (PLL), Fatal Accident Risk (FAR), FN-kurver og risikokonturer rundt et industrianlegg. Vi legger vekt på formidling av risikobildet slik at din virksomhet får et godt underlag for å styre risikoen på en hensiktsmessig måte.
Analyse av ulykkesforløp og ulike datakilder danner grunnlaget for QRA, RAM/SIL-analyser og andre kvantitative studier og kan avdekke lærepunkter for prosjektering og drift. Våre ansatte har omfattende kunnskap om ulykkesdatabaser, som HCRD, OREDA, SINTEF offshore blowout database, CODAM etc. Å etablere datagrunnlaget for en spesifikk analyse er et nødvendig utgangspunkt for arbeidet og kan avsløre områder der det er behov for mer forskning og utvikling. Ansatte i Proactima har blant annet deltatt i Joint Industry Projects (JIP) for utvikling av modeller for prosesslekkasjefrekvens, sannsynlighet for antennelse, skipskollisjonsfrekvens og utblåsningsfrekvens. Vi har også kompetanse til å utføre statistiske analyser av ulike datakilder.
Slik gjør vi en forskjell med våre kvantitative risikoanalyser (QRA)
- Sammenligner beregnet risikonivå mot kvantitative evalueringskriterier, gitt av operatøren og gjeldende forskrifter. Evalueringskriterier uttrykkes ofte som en maksimal tolerabel frekvens for omkomne eller eksponering av tredjepart, materielle skader eller miljøpåvirkning.
- Lager risikokonturer for arealplanlegging i kommunene, og for godkjenning fra Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap. Områderisikokart kan lages for å presentere farer i et område, hvordan risikoen reduseres gjennom designtiltak, og hvordan rømning og evakuering er tilrettelagt.
- Definerer designlaster for å begrense skadevirkningene av en ulykke, som eksplosjonstrykk, brannlast eller ulykkeslaster fra skipskollisjoner.
- Lager en modell som din virksomhet kan bruke til å optimalisere design og drift med hensyn på risikoreduksjon. Det kan for eksempel gjelde systemer for prosessikkerhet, brannbekjempelse eller rømning og evakuering.
- Lager en modell som din virksomhet kan bruke til å undersøke effekten av endringer i design eller drift med hensyn til sikkerhet.
Kontaktperson
(+47) 416 64 600