• 17. oktober 2023
  • Av:Oda Nødtvedt

Nyheter

Proactima er 20 år

I 2003 ble Proactima grunnlagt av Hermann Steen Wiencke og Richard Heyerdahl. Det har vært 20 år med risikostyring, samfunnssikkerhet, HMS og bærekraft i kombinasjon med bunnsolide verdier. 

– Tenk at vi har lyktes å skape en arbeidsplass i vekst der ansatte trives, har spennende prosjekter og vi har fornøyde kunder! 

Hermann Steen Wiencke og Richard Heyerdal

Proactima ble liv laga i 2003 med hensikt å «hjelpe kunden med å styre sin egen risiko». Selv om ordlyden i misjonen i dag er endret til «Vi skal bidra til et trygt og bærekraftig samfunn​» er betydningen den samme som for 20 år siden. Og verdiene integritet, kompetanse og balanse står fortsatt like stødig i dag som det gjorde for 20 år siden.  

Hva fikk to småbarnsfedre til å si opp trygge lederjobber i Stavanger? Og hvordan er det å takke nei til 70 millioner? Bli med inn i en fortelling om squash, thaimat, oljekrise, oppturer og nedturer.  

Hendelser påvirker 

Oppturen i olje- og gassindustrien i begynnelsen av 2000-tallet, tsunamien i 2004, terrorangrepene i Norge 22. juli 2011, hendelsene i In Amenas i 2013, oljekrisen i 2014-2015, koronapandemien i 2020 og nå den pågående krigen i Ukraina er noen av hendelsene siden etableringen av Proactima.  

Behovet for kunnskap om risiko har blitt større som følge av eksterne hendelser. Det vi driver med er mer aktuelt og relevant enn noen gang tidligere. Alt handler om å forstå og håndtere risiko. Og den største valutaen er kunnskap, sier Richard.  

Les mer: Vi skal bygge et større og sterkere selskap – den nyere delen av historien

Det hele startet med et parti squash  

Hermann og Richard traff hverandre i Det Norske Veritas (DNV). I 1997 overtok Hermann lederjobben til Richard som fortsatte ferden i Saga Petroleum. De to tidligere kollegaene holdt kontakten og spilte ofte squash sammen.   

– Jeg slo alltid Hermann i squash, sier Richard med et glimt i øyet.  

En dag ble de to kompisene sittende igjen på benken etter en treningsøkt.  

Etter å ha utvekslet noen ledererfaringer på benken, ble vi enige om at det er jo mulig å drive et konsulentselskap mye bedre selv. I 2003 jobbet vi gjennom sommeren for å få på plass det formelle, og i september samme året var Proactima en realitet.    

De to gründerne er enige om arbeidsfordelingen som var den gangen – og som fortsatt gjelder; Richard dekker petroleumssektoren og Hermann holder i kraftbransjen og akademia.  

Hva var mest utfordrende med å etablere selskapet?  

– Vi hadde begge familier, huslån og forpliktelser. Så det er klart det var økonomisk tøft for to småbarnsfedre med oppstart av et selskap. Men vi var overbevist om at «dette er smart», sier Richard.  

Hvordan ble den finansielle situasjonen løst? 

– Det ble et kompromiss på hjemmebane. I tillegg ble banken nervøs da vi begge sa opp trygge lederjobber og hadde nytt huslån og småbarn. Vi begge tok opp lån for å dekke inntekststapet i september-oktober det første året, før vi begynte å tjene penger. Det var en befrielse når vi så etter den første måneden at vi faktisk kunne leve av dette, sier Hermann.  

Richard legger til;  

– Vi startet opp på et riktig tidspunkt. På begynnelsen av 2000-tallet var det en voldsom opptur i olje- og gassindustrien etter en lengre nedgang. Plutselig ble det høy etterspørsel etter vår kompetanse og det tok ikke lang tid før porteføljen ble fylt opp av små og mellomstore oljeselskap på kundelisten.  

Hva husker dere ekstra godt fra oppstartstiden?  

– Selv om vi begge hadde god ledererfaring, hadde ingen av oss erfaring med å drive et selskap. Jeg husker godt vi en dag jobbet ved kjøkkenbordet hjemme hos Hermann og vi hadde bestilt oss thaimat. Og vi begge lurte vi på om det var greit å belaste selskapet med utgiften for thaimaten, forteller Richard og ler.   

Som å få et balltre i ansiktet  

I 2011 hadde Proactima vokst til over 111 ansatte og for første gang siden oppstarten var det en ansatte som sa opp. I 2014, like før oljekrisen slo inn, bestod hadde selskapet 214 millioner i omsetning og hadde 105 årsverk fordelt på 130 personer.  

– Det å skape arbeidsplasser og være noe for andre har vært en opptur. I ulik grad har vi vært sponsor av aktiviteter i lokalmiljøet og vi har gitt av overskuddet til veldedige formål. I 2015 fikk vi vårt første balltre i ansiktet. Oljekrisen slo oss hardt og vi var nødt til å nedbemanne, forklarer Richard.    

Hermann forklarer at permitteringer under koronapandemien også satte sine spor.   

Takket nei til 70 millioner  

– Jeg husker vi var ganske stolte da vi i 2007 (etter en levetid på kun fire år) fikk tilbud om å bli kjøpt opp av et større selskap for 70 millioner. Det tilbudet var en opptur og en bekreftelse på at vi hadde lyktes. Nøkterne som vi var, takket vi selvfølgelig høflig nei. Det å eie og drive vårt eget selskap er drivkraften vår. Ingen av oss har behov for noe ekstravagant, forteller Richard.  

Hermann legger til at oppturene er de små seierne i hverdagen.  

– Det gjør meg stolt hver eneste gang vi vinner et kult prosjekt eller hver gang dyktige folk velger Proactima som arbeidsplass. Det var rørende å se at så mange valgte å komme tilbake til Proactima etter oljekrisen. Fortsatt den dag i dag er det mange som kommer tilbake til selskapet etter en luftetur i markedet. Sammenslåingen med Lilleaker Consulting i 2020 var en spesiell opptur og i dag evner vi å levere komplett, helhetlig risikostyring, sier Hermann.  

Les mer: milepæler i historien om Proactima

Krigen i Ukraina kunne gitt bråstopp  

Proactima har siden oppstarten av selskapet jobbet med digitale verktøy.  Dmaze, tidligere kalt UXRisk, er selskapets egenutviklede programvare for risikohåndtering. I oppstarten samarbeidet Proactima med WiPro som sammen utviklet UXRisk. Oljekrisen førte til at WiPro trakk seg ut av Norge. For at UXRisk skulle overleve, ble det bygget opp et lokalt utviklingsteam i Kyiv i Ukraina.  

 Kun én uke før den russiske invasjonen i 2021 fikk vi avsluttet kontrakten med det ukrainske utviklingsteamet. Dersom hele utviklingsteamet hadde vært i Ukraina da krigen brøt ut er det stor fare for at utviklingen ikke hadde blitt gjennomført.  

I dag er programvaren Dmaze etablert under Proactima Solutions, som et heleid datterselskap. Dmaze-teamet har seks heltidsansatte lokaliserte i Stavanger. I april var det duket for re-branding, og programvaren UXRisk skiftet navn til Dmaze og ble samtidig et eget selskap. Dmaze utnytter OpenAI’s ChatGPT-teknologi. Dette gir bedre resultat i arbeidet med risiko og virksomhetsstyring, forklarer Hermann. 

Konsernet Proactima består av flere selskaper, hvor Proactima Holding AS er morselskapet. Dette selskapet eier datterselskapet Proactima Invest AS, som igjen eier selskapet Proactima AS. Proactima AS er morselskapet til ytterligere to datterselskaper, Proactima Solutions og Proactima Project Services (PPS). Proactima har fullstendig eierskap over alle datterselskapene. 

Ingen av å gründere ser for seg en fremtid som kryssordløser med det første, og er ikke et sekund i tvil om at de kommer til å være syvende far i huset en god stund til.  

I 2018 kom Trond Winther inn som CEO og i dag teller vi over 90 dyktige ansatte fordelt på våre kontorer i Stavanger, Oslo, Bergen og Trondheim.

 Til lykke med jubileumsåret!

Om Richard Heyerdahl

Med-gründer av Proactima med bakgrunn fra DNV, Saga Petroleum og Acona. Richard har over 30 års erfaring med risikostyring, sikkerhetsstyring og HMS-ledelse i flere ulike bransjer både for utbyggingsprosjekter og operasjonelle aktiviteter. Han har hatt en rekke lederstillinger, og har støttet selskaper innen ulike bransjer med endringsstyring, risikostyring, utvikling av styringssystem, organisasjonsendringer og krisehåndtering. Richard er en hyppig benyttet foreleser innen risikoanalyse, risikostyring, revisjoner (tilsyn), gransking, endringsstyring, sikring og beredskap. 

Om Hermann Steen Wiencke

Med-gründer med bakgrunn fra DNV med tung akademisk profil. Hermann har vært daglig leder i Proactima fra 2003 til 2018, og har lang fartstid med risikostyring og risikoanalyse. Han har i lang tid samarbeidet med Universitetet i Stavanger (UiS) / IRIS og holder en rekke kurs, forelesninger og foredrag hos kunder og på UiS, bl.a. kurs i risikostyring. sikkerhetsstyringskurs og kurs i anvendt risikoanalyse. Hermann har deltatt i en rekke forskningsprosjekter og har publisert flere artikler, bøker og veiledere innen fagområdet.